Utfackningsväggar och block till bygg och industribranschen

Så länge man inte arbetar inom bygg- eller industribranschen kan det vara svårt att känna till alla olika ord och företeelser. Till exempel, vad är en utfackningsvägg? Eller ett väggblock?
En utfackningsvägg är en yttervägg som inte är bärande. Den bär sig själv, och står emot vinden, men bär inte husets vikt. Oftast består en utfackningsvägg av träreglar med isolering i mitten och skivor på in- och utsidan. Vi här i Norden var först med detta sätt att bygga väggar, men med ökad förfrågan efter energisparande och bättre isolerade hus så har detta nu även spritt sig runt om i Europa.

En fördel med det sättet att bygga väggar är att de kan göras i fabrik för att sedan transporteras iväg till slutdestinationen och det blivande huset de ska bli en del av.

Väggblock i betong!

Det finns även färdiga väggar i andra material än trä att köpa om man vill bygga snabbt och smidigt. Allt ifrån mindre byggblock till hela väggar och väggblock i betong, med och utan isolering eller möjligheter till att kunna isolera. Väggblock används till många olika sorters husbygge, allt ifrån stall och ladugårdar till kontorslokaler och skolor. Till och med flerfamiljshus kan byggas av väggblock. Att bygga med väggblock har förenklat själva byggandet, eftersom det kan liknas vid byggsatser eller legobygge i jätteformat, och det finns väggblock för både ytterväggar och innerväggar, i många olika material. Armerad betong, lättklinkerbetong, även byggblock med gips och trä.

Allt efter behov och smak. Inte bara är det smidigt, utan förkortar även själva tiden det skulle ta att bygga allt från grunden med hammare, spik och såg. Givetvis finns det miljövänliga alternativ också. Det kan innebära lägre energispill vid tillverkning och transport och även att det ger lägre energiutsläpp ifrån den färdiga byggnaden. Ska du bygga något så ta en titt på väggblock och utfackningsväggar, det kan ge lite smidigare och snabbare byggande. Lycka till!